Onderweg in Willamette Valley (Oregon, VS)

Plum Hill Vineyards

Willamette Valley ligt in het noordwesten van de Amerikaanse staat Oregon op een kleine 100 km van de Stille Oceaan. Willamette Valley is de overkoepelende AVA. In het noordelijk deel liggen 6 sub-AVA’s: Chehalem Mountains, Dundee Hills, Eola-Amity Hills, McMinnville, Ribbon Ridge en Yamhill-Carlton.

Willamette Valley ligt beschermd tussen twee bergruggen: de Coast Range Mountains in het westen en de Cascade Mountains in het oosten.

Het gebied is ruim 60 km lang en circa 30 km breed. Ruim 550 wineries bewerken in totaal bijna 9000 hectare wijngaarden.

Wijngaarden bij Montinore Vineyards

De wijngaarden liggen tussen percelen die gebruikt worden voor landbouw, tuinbouw en bosbouw.

Pinot noir is het meest aangeplante druivenras in Willamette Valley (ruim 6000 hectare), gevolgd door pinot gris, chardonnay, riesling en pinot blanc.

Bodems bestaan uit basalt, klei en löss. Het klimaat is zacht: in de zomermaanden in het overdag gemiddeld 25 graden, ’s nachts koelt het af naar gemiddeld 10 graden. In de wintermaanden is het overdag gemiddeld 10 graden, ’s nachts 1 graad.

Wijngaarden bij Montinore Vineyards

En de wijnen? Ik heb met name riesling en pinot noir geproefd. De rieslings hadden wat minder zuren dan typische Duitse soortgenoten. Veelal groene appel in geur en smaak, soms ook tonen van honing. Fris en zacht. Bij de pinot noirs over het algemeen ondersteunend houtgebruik, mooi geïntegreerd en in balans. Zeer herkenbaar de geuren van rood fruit, aangevuld met koffie en cacao in exemplaren met houtrijping. Ook bij de pinot noirs viel de lagere zuurgraad op in vergelijking met bv. de Duitse Ahr.

Wijngaarden bij Montinore Vineyards, Cascade Mountains op de achtergrond