TCA

TCA is een chemische verbinding die voluit 2,4,6-trichlooranisol heet. TCA is verantwoordelijk voor wat in het normale spraakgebruik “kurk in de wijn” wordt genoemd. TCA veroorzaakt een muffe keldergeur en heeft een negatieve invloed op de smaak van de wijn.

TCA wordt wel eens een bacterie of schimmel genoemd, maar is het beiden niet. Het is een chemische stof die ontstaat door de reactie van chloorverbindingen en schimmels (om heel precies te zijn: chloorfenolen worden door schimmels omgezet in chlooranisolen).

De kurk van de wijnfles krijgt vaak de schuld van kurk in de wijn. Dit is maar ten dele waar. Inderdaad, de kurk is één van de mogelijke oorzaken. Een kurk kan namelijk worden gebleekt en gereinigd met een chlooroplossing (er zijn inmiddels andere bleek- en reinigingsmethodes, vandaar “kan”). Als er chloor achterblijft en in de wijn komt én als de wijn dan ook nog schimmels bevat, dan kan de stof TCA worden gevormd. Maar ook de flessen zelf of de vaten kunnen met chlooroplossingen zijn gereinigd. En ook sommige pesticiden bevatten chloorfenolen. Chloorresten kunnen dus op meerdere manieren in de wijn terecht komen. Een fles met een kunstkurk of schroefdop kan daarom best “kurk” hebben!